21.4 C
Aigio
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑγροτικάΑνακοίνωση Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας για την συνάντηση στο Υπουργείο για την...

Ανακοίνωση Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας για την συνάντηση στο Υπουργείο για την σταφίδα

Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας παραβρέθηκαν χθες στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την σταφίδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου: “Το αίτημα του Συλλόγου για ενίσχυση κατευθείαν στον παραγωγό από τα κονδύλια de minimis βρήκε θετική ανταπόκριση από την πλειοψηφία των παρευρισκομενων.

Για την φετινή χρονιά σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός κ.Γεωργαντάς υπάρχουν συνολικά 45 εκ.€ για τα προγράμματα ήσσονος σημασίας de minimis πανελλαδικά από αυτά η σταφίδα θα πάρει 4,7εκ.€ κατ’ εξαίρεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κάτι που δεν έχει γίνει σε κανένα προϊόν.

Ο τρόπος πληρωμής με το στρέμμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η μόνη λύση, καθώς δεν αφήνει κανέναν παραγωγό εκτός ενίσχυσης, άλλοι τρόποι πληρωμής όπως το να δοθούν σε Συνεταιρισμούς, ή με το κιλό δεν μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά, γιατί μια μερίδα παραγωγών, περίπου 30%, δεν ανήκουν σε Συνεταιρισμούς, άλλοι συνάδελφοι δεν έχουν παραδώσει σταφίδα, καθώς θεωρούν εξευτελιστικές τις τιμές των 0,60 και 0,70 λεπτών το κιλό και οι Συνεταιρισμοί δεν μπορούν να πάρουν πάνω από 200.000€.

Το αίτημα που τέθηκε από την αρχή από τον κ. Χρήστο Βαλιανάτο από τον Νομό Ηλείας και τον Αντιπρόεδρο της Παναιγιαλειου Ένωσης Συνεταιρισμών κ.Νίκο Μιχαλόπουλο για απόσυρση των αποθεμάτων και ενίσχυση των μεταποιητών, απορρίφθηκε γιατί δεν μπόρεσαν να αποδείξουν και να εγγυηθούν το πως θα ανέβει η τιμή του προϊόντος που είναι και το ζητούμενο και δεύτερον δεν μπορεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομοθεσία να πάρουν οι μεταποιητές-εξαγωγείς πάνω από τρεις φορές ενίσχυση.

Επίσης ο Υπουργός τόνισε ότι έδωσε το Υπουργείο 6,5 εκ€ για διαφήμιση και προώθηση του προϊόντος, αλλά δεν έδωσε τίποτα για τις ποσότητες που πήγαν για ξύδι. Ο Σύλλογος ζήτησε επίσης η ενίσχυση να είναι ακατάσχετη και ο Υπουργός είπε πως γνωρίζει το θέμα και θα κοιτάξουν πως θα το κάνουν για φέτος. Το ποσό των 4,7εκ €είναι πολύ λίγο (ψίχουλα)για τους παραγωγούς και ζητήσαμε 7,5εκ.€. Όχι ότι με αυτά θα λύσουμε το πρόβλημα αλλά οι παραγωγοί τα έχουν άμεσα ανάγκη γιατί δεν έχουν ούτε για τα καθημερινά έξοδα, πόσο μάλλον για να καλλιεργήσουν!

Η παρουσία του Συλλόγου και των λίγων παραγωγών ήταν πολύ σημαντική και έπαιξε καταλυτικό ρόλο, γιατί οι περισσότεροι σε αυτές τις συσκέψεις δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες και ουσιαστικά δεν είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Η αναφορά εκ μέρους του Αντιπροέδρου ότι η περσινή ενίσχυση που πήραν οι παραγωγοί πήγε στα καφενεία (στην μαύρη τρυπα) και η προσπάθεια να υποβαθμίσει τον ρόλο του γραμματέα του Συλλόγου σχολιάστηκε αρνητικά από όλους τους συμμετέχοντες και του ζητάμε να ανακαλέσει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη!

Θελουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς και συναδέλφους που στηρίζουν τις προσπάθειες μας, τόσο από το Αίγιο αλλά και από Κόρινθο και Νεμέα.

Συνάδελφοι οι μειώσεις στις επιδοτήσεις θα είναι τεράστιες και μετά το 2027 μάλλον θα καταργηθούν τελείως, μόνο η τιμή στα προϊόντα θα μας σώσει”.

Δείτε Ακόμα...

Most Popular