Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)-Παράρτημα Αιγίου, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών, πραγματοποιεί Εκδήλωση-Συζήτηση, με θέμα: «Νέες μορφές έμφυλης βίας: η απειλή είναι δίπλα μας», την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 6.30μ.μ., στο καφέ-ρεστωράν Vostizza Psitocafe, Βύρωνος 8, στα Υψηλά Αλώνια Αιγίου και καλεί τις ενδιαφερόμενες κι ενδιαφερόμενους να παρευρεθούν.

Στην εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του Ημερολογίου 2023 της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, το οποίο είναι αφιερωμένο στις μορφές βίας κατά των γυναικών και στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, από την Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου- Γενική Γραμματέα του Πανελλαδικού Δ.Σ της Ε.Γ.Ε. και Αντιπρόεδρο του τοπικού Παρ/τος και χαιρετισμός για την Ημέρα από την Ουρανία Κοττά- Κακαβάνη Πρόεδρος του Παρ/τος Ε.Γ.Ε. Αιγίου.

Η εκδήλωση έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, για να σπάσει ο κύκλος του φόβου και οι γυναίκες να τολμούν να καταγγέλλουν και να βρίσκουν το δίκιο τους ενώ παράλληλα η κοινωνία να πάψει να δικαιολογεί το θύτη και να ανέχεται την έμφυλη βία.

Ψήφισμα για την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η καθιέρωση της 25ης Νοεμβρίου από τον ΟΗΕ, το 1999, ως Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, με στόχο την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια σε ένα κοινωνικό φαινόμενο με πανδημικές διαστάσεις, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος διεθνώς και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των γυναικών. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και στην εποχή μας οι γυναίκες πέφτουν θύματα ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης και ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, για την πρόληψη και την εξάλειψη του φαινομένου της βίας εναντίον των γυναικών ή έμφυλης βίας.

Θεωρούμε ότι η Αξιοπρέπεια, η Ελευθερία, η Αλληλεγγύη, η Δικαιοσύνη, η Ισότητα, η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου αποτελούν θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία κατά των γυναικών, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μορφή διάκρισης λόγω φύλου. Η βία αντικατοπτρίζει και παράλληλα ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ανθρώπινης ελευθερίας και μια απειλή απέναντι στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των γυναικών που την υφίστανται αλλά και των παιδιών τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έως 70% των γυναικών, έχουν υποστεί μία μορφή βίας σωματική, σεξουαλική, λεκτική ή ψυχολογική στη διάρκεια της ζωής τους. Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, παραμένει βία κι έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί περισσότερους θανάτους ή αναπηρίες από ότι οι ασθένειες και τα τροχαία ατυχήματα μαζί. Την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία». Στην Ελλάδα τα περιστατικά έμφυλης βίας και οι γυναικοκτονίες τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά. Στην περιοχή της Αιγιάλειας οι καταγγελίες γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας έχουν τριπλασιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας.

Ως γυναίκες και μέλη του παραρτήματος Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αύξηση της έμφυλης βίας και ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών καθώς και των νέων μορφών βίας μέσω του διαδικτύου, διότι δεν επαρκούν οι υποστηρικτικές εκείνες δομές και υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να καταφύγουν οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας .

Γ ι’ αυτό αξιώνουμε:

· Την ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο Δήμο Αιγιαλείας, του οποίου έχει ψηφιστεί η ίδρυση από το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

· Τη διατήρηση και την ίδρυση των υφισταμένων κρατικών Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας Γυναικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

· Τη νομική κατοχύρωση του όρου « γυναικοκτονία », έτσι ώστε να αναδειχθεί η έμφυλη βία σε σχέση με τη γυναικοκτονία.

· Τη βελτίωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και την ενεργοποίηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη, προστασία, ποινική δίωξη και δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

· Την εξασφάλιση πιστώσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, για τη χρηματοδότηση των υφισταμένων δομών και ίδρυση νέων Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών και παιδιών θυμάτων έμφυλης βίας.

· Την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κατάλληλη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ως προς την ισότητα και το σεβασμό της προσωπικότητας των γυναικών

Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΩΡΑ!

Στον αγώνα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι και όλες! Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να σταματήσουμε την ανοχή στη βία, μέχρι το μισό του πληθυσμού μας που εκπροσωπείται από γυναίκες και κορίτσια να μπορεί να ζει ελεύθερο από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια, μέχρι να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο.

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ