Η Έκθεση παραδοσιακών οργάνων «Εύφωνες μνήμες» (συλλογή Σάκη Παπαδημητρίου) της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α (Πολιτιστική Επιχείρηση Αιγιάλειας), ταξίδεψε στον Ελληνισμό της Αλβανίας και συγκεκριμένα στον πανέμορφο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου “Κατίνα Παππά” στην Λειβαδιά του Δήμου Φοινικαίων.

efones-2Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αλβανία από την Παρασκευή 30.09 έως την Κυριακή 01.10 και την οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς» σε ένα κλίμα εγκαρδιότητας, συνεργασίας και δημιουργίας.

efones-3Στον εκθεσιακό χώρο οι μαθητές των σχολείων Λιβαδειάς, Φοινίκης και Δερόπολης, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους επισκέφτηκαν την έκθεση και είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τέχνη της κατασκευής μουσικών οργάνων και να μάθουν για τη μουσική παράδοση της Ελλάδας και του κόσμου. Είδαν από κοντά και άκουσαν χαρακτηριστικούς ήχους από όλα τα μουσικά όργανα που έπαιξε ο μουσικός και συνθέτης κ. Σάκης Παπαδημητρίου καθώς και την ιστορία τους από την καθηγήτρια και μουσικολόγο Άσπα Παπαδημητρίου (η οποία είχε και την επιστημονική επιμέλεια της Έκθεσης).

efones-4Ήταν γεμάτη συναισθήματα η συνάντηση με τα Ελληνόπουλα των σχολείων της Αλβανίας που έχουν δίψα και ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα την ελληνική μουσική. Η πιο συγκινητική στιγμή όμως ήταν όταν στο τέλος όλοι στην αίθουσα έγιναν μια μεγάλη συντροφιά που τραγούδησε και κάποια στιγμή χόρεψε παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια.

efones-5Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αλβανία κ. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, η Πρόξενος στην Ελληνική Πρεσβεία κα. Ευγενία Μπλέτα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, κ. Δημήτριος Σαχαρίδης, ο Βουλευτής της ομογένειας κ. Νίκος Κούρης, ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Χρήστος Κίτσιος, ο Διευθυντής Παιδείας Φοινίκης- Δερόπολης κ. Ζήσος Λούτσης, οι διευθυντές των σχολείων και πολλοί Έλληνες της περιοχής.