27.4 C
Aigio
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΕκκλησιαστικάΗ εορτή των ονομαστηρίων τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου

Η εορτή των ονομαστηρίων τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου

Αφιερωμένη στα ονομαστήρια τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου ήταν η προχθεσινή ημέρα, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, όπου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 ετών ποιμαντικής του διακονίας, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πραγματοποίησε εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Αρχικά, το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συμμετεχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

[the_ad id=”46274″]

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, αναφέρθηκε στην 40ετή προσφορά τού Σεβασμιωτάτου, σημειώνοντας αρχικά πως η εορτή τού Επισκόπου για κάθε Μητρόπολη είναι η πρώτη και η κυρία εορτή διότι ο Επίσκοπος αποτελεί το συλλεκτικό πρόσωπο ενότητας και κοινωνία των πιστών, κληρικών και λαϊκών. Άρα η εορτή τού Επισκόπου δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Διότι ο Επίσκοπος είναι το κατεξοχήν δημόσιο πρόσωπο της Αγίας Εκκλησίας, υπέρ των πιστών της οποίας αναλίσκεται καθημερινώς ώστε εκείνοι να οδηγούνται με τη δική του προτροπή, προσευχή και θυσία στην κατά Χριστόν ζωή και Πολιτεία τής Βασιλείας του Θεού.

Απευθυνόμενος δε στον σεπτό Ποιμενάρχη μας, ο πατήρ Ιωακείμ κατέληξε ως εξής: «Δεν θα τολμήσω να κάνω λεπτομερή αναφορά στο πολυσχιδές έργο σας κατά τομέα, διότι σίγουρα θα σας αδικήσω. Διότι έργο του Επισκόπου δεν είναι μόνο όσα φαίνονται και ακούγονται, αλλά και οι αλάλητοι και σιωπηροί στεναγμοί τής πατρικής, αγαπώσης και καιομένης καρδίας σας, τα δάκρυα των αγώνων και των προσευχών σας, οι εν τω κρυπτώ απλόχερες ευεργεσίες σας που μόνον ο Κύριος γνωρίζει. Με τη δημιουργική σας παρουσία 40 και πλέον χρόνια στην Ιερά Μητρόπολή μας είστε αφοσιωμένος στη διαποίμανση του τόπου αυτού, εργαζόμενος με το λόγο, τα έργα και την γραφίδα, ορθοτομώντας τον λόγο της αληθείας, εμπνέοντας και κληροδοτώντας σε όλους εμάς σοφία Θεού, υπόδειγμα συνέσεως, ζέουσα πίστη και θυσιαστική αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία.

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, λαμβάνοντας τον λόγο, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας το «Εις πολλά έτη, Δέσποτα» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: «Εύχομαι η Αρχιερωσύνη σας να συνεχιστεί για πολλά ακόμα έτη, διότι όλοι έχουμε ανάγκη να είστε εν ενεργεία Αρχιερεύς. Είστε ο πατέρας και διδάσκαλός μας! Μην αφήσετε τα τέκνα σας! Εδώ, στην θεόσωστη Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, αλλά και μέσα στην Ιεραρχία, όπου εμείς, οι νεώτεροι, προσβλέπουμε στο τίμιο πρόσωπό σας, ακούμε τα λόγια σας, διδασκόμαστε και πορευόμαστε στους δρόμους που εσείς και οι Αρχιερείς, οι λυχνοστάτες της Ορθοδοξίας, της Πίστεως και της Πατρίδος, έχετε χαράξει!».

[the_ad id=”46371″]

Ακολούθως πλήθος κόσμου μετέβη στο Επισκοπείο για να ευχηθεί στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, ο οποίος υποδεχόταν επί δύο ώρες στην αίθουσα του Θρόνου τούς ευσεβείς χριστιανούς. Kληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, μοναχές και μοναχοί από Ιερές Μονές της περιοχής, εκκλησιαστικά συμβούλια, βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Κοινοτήτων, συλλόγων και φορέων, αλλά και εκατοντάδες απλοί πολίτες, όλων των ηλικιών, προσήλθαν προκειμένου να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο, ο οποίος δεν σταμάτησε στιγμή να εκδηλώνει την πατρική του αγάπη.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού κορυφώθηκαν το απόγευμα με την καλλιτεχνική εκδήλωση προς τιµήν του εορτάζοντος Μητροπολίτου μας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», µε τη συμμετοχή της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς µας, της Γυναικείας Παραδοσιακής Χορωδίας, της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και της Χορωδίας Αιγίου 1933.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, π. Χρήστος Τσάκαλος, αφού πρώτα ευχαρίστησε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους, θέλησε να μεταφέρει στον Σεβασμιώτατο τις ευχές όλων, κληρικών και λαϊκών, ώστε τα έτη του να είναι πολλά, υγιή και δημιουργικά. «Σήμερα εορτάζει την ονομαστική του εορτή ο σεπτός Ποιμενάρχης μας. Και επειδή στους εορταζόμενους εκφράζουμε ευχές και προσφέρουμε δώρα, όλοι εμείς, του ευχόμαστε με άπειρη υιική αγάπη και βαθύτατο σεβασμό τα έτη του να είναι πολλά, ώστε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αφοσίωση να ποιμαίνει το ποίμνιό του. Για δώρο δε τού προσφέρουμε αυτή την καλλιτεχνική «ανθοδέσμη», το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να τον ευχαριστήσουμε για την 40ετή θυσιαστικότητά του», είπε ο οργανωτής και «ψυχή» τής προχθεσινής εκδήλωσης.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των Αιδεσιμολογιωτάτων π. Βασιλείου Πετρόπουλου και π. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με τον μεν πρώτο να κάνει μία σύντομη αναφορά στον Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων, τον δε δεύτερο να ομιλεί σχετικά με τη θέση τού Επισκόπου εις την Εκκλησία.

[the_ad id=”46371″]

«Μέσα στην Εκκλησία τίποτε δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Τα πάντα κατευθύνονται από τη χάρη και το θέλημα του Θεού. Ο Αθανάσιος Λενής, όταν προσήλθε να λάβει το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα, του εδόθη το όνομα Αμβρόσιος. Από εκείνη τη στιγμή έθεσε όρο και στόχο να μιμηθεί, κατά δύναμη και όσο μπορούσε, τον Άγιο, του οποίου το όνομα έλαβε. Έτσι, αγωνίστηκε αξιοποιώντας τις εγγενείς και επίκτητες δυνάμεις του να ελκύσει τη χάρη του, να μιμηθεί τις αρετές του, να εμπνευστεί από τους αγώνες του και να τον δικαιώσει στην ορθοπραξία του. Και κατά την ταπεινή μου άποψη, νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Εάν ημείς σιωπήσωμεν οι λίθοι κεκράξονται», είπε χαρακτηριστικά ο π. Βασίλειος Πετρόπουλος.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Καλαβρύτων, ομιλώντας περί της θέσεως του Επισκόπου εις την Εκκλησία, σημείωσε τα κάτωθι: «Ο Επίσκοπος, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, είναι στρατιώτης Ιησού Χριστού και Θεού διάκονος. Είναι εκείνος που υπακούει στα κελεύσματα του Θεού και ενεργεί τα προστάγματά Του στους πιστούς. Ο Επίσκοπος είναι η ορατή κεφαλή και το κέντρο της τοπικής Εκκλησίας. Είναι το σημείο ενότητας της Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος, τέλος, έχει την κύρια ευθύνη της περιφρουρήσεως της παράδοσης, όντας ο φρουρός και εγγυητής της. Έτσι, γίνεται αντιληπτό γιατί τα ονομαστήρια του Επισκόπου λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία που ποιμαίνει».

Λίγο πριν το τέλος τής εκδήλωσης, τον λόγο έλαβαν οι δήμαρχοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Γεώργιος Λαζουράς και κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πρόσωπο, μα κυρίως στην προσφορά τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

«Σεβασμιώτατε, είμαι σίγουρος πως έχετε μοιάσει στον Άγιό σας. Σας εύχομαι υγεία, διότι αυτό που πνευματικά σας… δένει με τον Άγιό σας γνωρίζω πολύ καλά ότι θέλετε να το συνεχίσετε!», τόνισε ο κ. Λαζουράς, ενώ ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε τον Σεβασμιώτατο ως έναν άνθρωπο που δεν φοβάται να πει αυτό που σκέφτεται. «Η εποχή μας αυτό απαιτεί, δηλαδή να είμαστε αληθινοί και να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Ο Ποιμενάρχης μας είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, με τεράστια κοινωνική προσφορά. Τού εύχομαι δε μακροημέρευση, δύναμη ψυχής, υπομονή και επιμονή, ώστε να συνεχίσει να είναι ο οδηγός όλων μας στις δύσκολες εποχές που ζούμε!», ήταν μερικά από τα λόγια τού δημάρχου Αιγιαλείας.

[the_ad id=”46274″]

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος και αναφερόμενος στην 40ετή Ποιμαντορία του στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με δάκρυα ευγνωμοσύνης είπε: «Ευχαριστώ τον Πανάγαθο Θεό, διότι πήρε εμένα, τον λούστρο, και με έκανε εργάτη Του! Ο πατέρας μου ήταν τσαγκάρης, η μάνα μου μοδίστρα και εγώ από πολύ μικρή ηλικία γυάλιζα παπούτσια.. Από τότε όμως έλεγα: ΄΄Χριστέ μου, βοήθησέ με! Όπως τώρα γυαλίζω τα παπούτσια των ανθρώπων, κάποτε να με αξιώσεις να… γυαλίζω τις ψυχές τους!΄΄. Και με ελέησε ο Θεός, κάνοντάς με Ποιμενάρχη σας. Θέλω να γνωρίζετε πως έδωσα τα πάντα! Δεν κράτησα τίποτα για τον εαυτό μου! Και επειδή τελειώνει η θητεία μου, σας ζητώ για ακόμα μια φορά συγγνώμη για ό,τι σας έχω στενοχωρήσει ή πληγώσει… Και αφού σας ζητήσω να εμπιστευθείτε τον Θεό και να κρατηθείτε από το φουστάνι τής Παναγίας μας, ευχηθείτε να μου δώσει ο Θεός χριστιανά τα τέλη της ζωής μου, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά και καλήν απολογίαν στο βήμα Του».

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]

 

 

Δείτε Ακόμα...

Most Popular