24 C
Aigio
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλλάδαΠαλλαϊκό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων και σωματείων την Δευτέρα 5/02 στις 18:00 στην...

Παλλαϊκό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων και σωματείων την Δευτέρα 5/02 στις 18:00 στην πλατεία Γεωργίου

Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά: Αγώνας μέχρι την νίκη

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο διάλυσης του δημοσίου Πανεπιστημίου

Τα σχέδια της κυβέρνησης για μια νέα αντιδραστική τομή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν απορριφθεί από τις μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις οι οποίες βρίσκονται για 4η βδομάδα σε εξέλιξη. Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών έριξαν στο κενό την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του αγώνα που επιχείρησε η κυβέρνηση και μαζί με τους εργαζομένους, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό έχει δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην «μειοψηφία» της κυβέρνησης. Δεν θα περάσει η πλήρης μετατροπή της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Δεν θα περάσει η μετατροπή του δημοσίου αγαθού της παιδείας σε εμπόρευμα, που όποιος πληρώνει θα λαμβάνει.

Ο αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης τώρα ξεκινά.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την υποβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου

Όπως συνέβη με κάθε προηγούμενη ιδιωτικοποίηση δημόσιας δομής (βλπ. μετακινήσεις, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες κλπ), η διαρκής στοχευμένη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων αξιοποιείται ως επωδός για την επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Η έκθεση του ΕΜΠ είναι αποκαλυπτική: 63% μείωση προϋπολογισμού και 36% μείωση καθηγητικού προσωπικού την τελευταία 15ετία. Τα Ερευνητικά Κέντρα, στα οποία έχει ταχύτερα προχωρήσει ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, είναι ενδεικτικές περιπτώσεις κατακερματισμού της ερευνητικής παραγωγής και των εργασιακών σχέσεων (κάθε ΔΣ/εσωτερικός κανονισμός ορίζει διαφορετικούς όρους εργασίας κ.α.) και φυσικά δε θα μείνουν ανεπηρέαστα από τις εξελίξεις. Βλέποντας την ιστορία να επαναλαμβάνεται, το σενάριο ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ θα σημάνει περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων μέσω διδάκτρων, συνεργασιών με εταιρείες, ξεπούλημα υποδομών κοκ. Φαινόμενα που ήδη βιώνουμε και γνωρίζουμε πως οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις απορρυθμισμένες εργασιακές συνθήκες, την επισφάλεια της προοπτικής να εργαστούμε με σταθερούς και αξιοπρεπείς όρους στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, σ΄ένα περιβάλλον γενικότερης έκπτωσης της ποιότητας της παραγόμενης γνώσης και έρευνας υπό την πίεση της παραγωγής δημοσιεύσεων και πατεντών, είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους ευτελισμού της επιστημονικής ακεραιότητας στο βωμό της “πώλησης” πτυχίων και των αξιολογήσεων.

Αγώνας για ένα Δημόσιο & Δωρεάν σύστημα Εκπαίδευσης και Έρευνας

Δύο κόσμοι βρίσκονται σε σύγκρουση· Αυτός της Κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ και επιχειρηματιών της εκπαίδευσης οι οποίοι μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ολοκληρώνουν το σχέδιο για μετατροπή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε νέο πεδίο κερδοφορίας. Και ο δικός μας, που οραματιζόμαστε και διεκδικούμε μια Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση και Έρευνα, προσβάσιμη σε όλο το λαο και στις υπηρεσίες των κοινωνικών αναγκών. Έχουμε χρέος ως ερευνητές/τριες και εργαζόμενα, από κοινού με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους εργαζομένων του πανεπιστημίου αλλά και όλη την κοινωνία να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική ανασυγκρότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να αφήσει μόνους τους τους φοιτητές τους μαθητές και τη νεολαία. Πρέπει να παλέψει τώρα μαζί με το φοιτητικό κίνημα για την ανατροπή των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικά ΑΕΙ και για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

  • Καλούμε σε συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων και σωματείων την Δευτέρα 5/02 στις 18:00 στην πλατεία Γεωργίου.
  • Προχωράμε σε νέα Γενική Συνέλευση του σωματείου μας την Τρίτη 6/02 στις 17:00 στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Πατρών (αίθουσα συλλόγων)

Δείτε Ακόμα...

Most Popular