32.4 C
Aigio
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλειαΣε κατάμεστη αίθουσα η επιτυχημένη ημερίδα για τη βιώσιμη διαχείριση των Φυσικών...

Σε κατάμεστη αίθουσα η επιτυχημένη ημερίδα για τη βιώσιμη διαχείριση των Φυσικών Πόρων του Δήμου Αιγιαλείας

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» η ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Άρδευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Αιγιαλείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και με θέμα: «Βιώσιμη Διαχείριση των Φυσικών Πόρων του Δήμου Αιγιαλείας».

Στόχος της ημερίδας ήταν η γνωστοποίηση των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί στην κατεύθυνση της ορθολογικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα φυσικού περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.

Στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης, της οποίας προηγήθηκε ξενάγηση- ενημέρωση στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας στη Μυρτιά Αιγίου, παρέστησαν πλήθος Φορέων από την Αιγιάλεια, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του ως προς την διαχείριση των υδάτινων πόρων και για όσα έχει καταφέρει η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ως προς τη βελτίωση της άρδευσης αλλά και ως προς την εξοικονόμηση στην κατανάλωση της ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για το εμβληματικό έργο του διυλιστηρίου στον Σελινούντα. «Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Αξιοποιούμε την τηλεανίχνευση διαρροών και την τηλεμετρία επ’ ωφελεία του φυσικού πλούτου και των δημοτών» και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σχολιάζοντας όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού σημείωσε πως «η άποψή μας και οι αποφάσεις που έχουμε λάβει και ως ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και ως ΚΕΔΕ και ως ΕΔΕΥΑ Ελλάδος, είναι ξεκάθαρες. Εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει και έντονος προβληματισμός στη διαφαινόμενη πρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ που θεωρώ ότι θα ήταν καταστροφική».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ΔΕΥΑ, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση των επιφανειακών υδάτων, ο εκσυγχρονισμός και η αξιοπιστία στην παροχή του νερού. «Ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση ήρθε στη Βουλή χωρίς να έρθει προς συζήτηση στις ΔΕΥΑ. Αυτό που επιχειρείται είναι να υπάρξει έλεγχος και εποπτεία στο νερό. Δε μπορεί κανείς να υποχρεώσει καμία ΔΕΥΑ να συγχωνευτεί με καμία διπλανή. Το νερό δεν έχει κομματικά σύνορα, είναι διάφανο και δεν έχει κομματικά χρώματα» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης στην ομιλία του αποκάλυψε ότι μέχρι τις 31/12/2023 με απόφαση της επιτροπής συμμόρφωσης του ΣτΕ πρέπει να επιστραφούν από το υπερταμείο οι εκχωρησθείσες μετοχές των υπηρεσιών ύδρευσης και άρδευσης. «Μεγάλο πρόβλημα στις ΔΕΥΑ της χώρας είναι η υποστελέχωση. Ζητάμε μονίμως επιστημονικό προσωπικό γιατί υπάρχουν συνεχώς αποχωρήσεις που δεν αποκαθίστανται» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται γνώση, επιστήμονες, εξειδίκευση και πολιτική βούληση για να υπάρξει αποτέλεσμα. Το νερό πρέπει να δίνεται φθηνό στον πολίτη και ακριβό στο καταχραστή».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Απόστολος Βανταράκης υπογράμμισε ότι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει πως πλέον πρέπει να γίνεται εκτίμηση της επικινδυνότητας του πόσιμου νερού αναφέροντας πως «η αλλαγή φιλοσοφίας εκπαίδευσης με την εμπλοκή επιστημονικού προσωπικού στους Δήμους είναι πλέον απαραίτητη. Έχουμε καλής ποιότητας πόσιμο νερό εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Έχουμε από τα καλύτερα πόσιμα νερά στην Ευρώπη αλλά κάνουμε λάθη στη διαχείρισή τους».

Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν μαθητές δημοτικών σχολείων της Αιγιάλειας στο πλαίσιο του διαγωνισμού ζωγραφικής – αφίσας για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με θέμα το νερό.

Εκτός από τους ομιλητές (Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ Ελλάδος και Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Απόστολο Βανταράκη), παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Δυτικής Αχαΐας κ. Σπυρίδων Μυλωνάς, Σικυωνίων Κορινθίας κ. Σπυρίδων Σταματόπουλος, Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, Βόρειας Κυνουρίας κ. Γεώργιος Καμπύλης και πολλοί αιρετοί του Δήμου Αιγιαλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Δείτε Ακόμα...

Most Popular