Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, του αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέα Φίλια και του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, εγκαινιάστηκε το πρωί της Δευτέρας στο παλιό λιμάνι Αιγίου η λειτουργία του Κινητού Ψηφιακού Πάρκου Ανάδειξης της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

PSIFIAKO3Το εντυπωσιακό κινητό ψηφιακό μουσείο αποτελείται από 12 κοντέινερ που μέσα σε αυτά, αποτυπώνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.).

PSIFIAKO2Το κινητό ψηφιακό Μουσείο έχει περιοδεύσει σε σημαντικά αστικά κέντρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ήδη έχει περάσει από τα Καλάβρυτα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, τη Βόνιτσα, τη Ναύπακτο, την Αμαλιάδα, τα Κρέστενα, τον Πύργο και την Πάτρα, ενώ μετά το Αίγιο, αναμένεται να εγκατασταθεί μόνιμα στις αρχές του 2023 σε σημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ιδιαίτερο ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου.

PSIFIAKO1Η τελετή εγκαινίων του Μουσείου πλαισιώθηκε από ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, ομιλίες, ξεναγήσεις και παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Όμιλο Αβύθου «Αχαιοί» και το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. Παράλληλα, τιμήθηκαν η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου κα Βάνα Μπεντεβή και ο φιλόλογος-μουσικοσυνθέτης κ. Σάκης Παπαδημητρίου για τη σπουδαία συμβολή τους, ως μέλη της αρμόδιας επιτροπής, στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσω του Κινητού Ψηφιακού Μουσείου.

PSIFIAKO4Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας κ. Βασίλης Χριστόπουλος τονίζει: «Πρόκειται για μια θαυμάσια αναδρομή στην πλούσια ιστορία του τόπου μας και στη συμβολή της περιοχής μας στον επαναστατικό αγώνα κατά του Οθωμανικού Ζυγού. Θα παραμείνει στο παλιό λιμάνι μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου και είναι ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να την επισκεφθούν και να κάνουν χρήση της τελευταίας τεχνολογίας, μαθαίνοντας πολλές λεπτομέρειες με τρόπο μοναδικό».

Το Κινητό Ψηφιακό Μουσείο λειτουργεί καθημερινά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με το εξής πρόγραμμα: Δευτέρα έως Κυριακή 09.00-13.00 και επιπλέον Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή 17.30-20.30.