Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο «κάλεσμα» της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Π.Α.Ρ.Ε.Α. και το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απρίλη παραβρέθηκε στην πρώτη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αιγιαλείας με θέμα την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τις αρχές και τις άξιες της κοινωνικής οικονομίας και το έργο της Κοιν.Σ.Επ. Π.Α.Ρ.Ε.Α., κυρίως στον τομέα της ενισχυτικής ανακύκλωσης στο Δήμο Αιγιαλείας αλλά και όλες τις δράσεις που αναπτύσσει στα περίπου δύο χρόνια από την ίδρυσή της.
Η Π.Α.Ρ.Ε.Α. ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ
«Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΡΕΑ δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρέα ατόμων που στο πλαίσιο ανάπτυξης και στήριξης της τοπικής κοινωνίας και στην προσπάθεια μας να καλύψουμε βασικές ανάγκες των πολιτών δημιουργήσαμε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφελείας με δράσεις κυρίως τοπικού ενδιαφέροντος. Τα αρχικά της λέξης ΠΑΡΕΑ σημαίνουν : Ποιοτική Ανάπτυξη Ρεαλιστικών Επιθυμιών – Αναγκών… κύριος στόχος μας ήταν να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων των πολιτών του Δήμου μας και να βοηθήσουμε και εμείς από το δικό μας μετερίζι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Γιάννης Τρίψας, τονίζοντας:
-Αρχικά θελήσαμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα των νοικοκυριών και συνεργαστήκαμε με εταιρίες στον Ελλαδικό χώρο για να μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Σε συνεργασία με την εταιρεία Volton, τους εκθέσαμε το πλάνο μας και από κοινού δημιουργήσαμε ένα μοναδικό πακέτο ηλεκτρικής ενέργειας που ονομάζεται Social, ένα οικονομικό πακέτο για τα νοικοκυριά, χωρίς καμία συνδρομή υπηρεσίας, χωρίς καμία χρονική δέσμευση και χωρίς ρήτρα αποχώρησης σε μια προσπάθεια να μειώσουμε τουλάχιστον 30% τα τιμολόγια τους στο ρεύμα. Στην συνέχεια συνεργαστήκαμε με εταιρεία κινητής και σταθερής τηλεφωνίας για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε κοινωνικά πακέτα τηλεφωνίας . Στην συνέχεια παρακολουθήσαμε σεμινάρια στην Αθήνα και ημερίδες στην Ακράτα και στο Διακοφτό με θέμα το Εθνικό Κτηματολόγιο και σε συνεργασία με μηχανικούς που ΑΓΑΠΟΥΝ την ΠΑΡΕΑ που είναι είτε ΜΕΛΗ είτε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ καταφέραμε να αναλάβουμε την σωστή και ορθή ενημέρωση όλων των πολιτών σχετικά με την όλη διαδικασία του Κτηματολογίου χωρίς να σκεφτόμαστε το κέρδος αλλά το πώς ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί σωστά για την ακίνητη του περιουσία. Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΡΕΑ δεν σταματά μόνο εδώ …….. προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αναλαμβάνουμε Έρευνες Αγοράς, Marketing & Management Plan, την δημιουργία εταιρικής ταυτότητας μια επιχείρησης και ασχολούμαστε με την δημιουργία ιστοσελίδων και ασχολούμαστε ενεργά στο συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα του Social Media Marketing.
[the_ad id=”46371″]
«Reduce – Reuse – Recycle» Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής ανακύκλωσης Reduce – Reuse – Recycle μια καινοτόμα εφαρμογή που θα άλλαζε τον τρόπο σκέψης και νοοτροπίας στον τομέα της ανακύκλωσης ο κ΄. Τρίψας σημείωσε: «Πριν 8 μήνες περίπου καταθέσαμε το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα στον Δήμο Αιγιαλείας έχοντας βιώσει μια χαοτική κατάσταση στο Δήμο μας από χιλιάδες τόνους απορριμμάτων». Με τον Βασίλη Ρίτη να τονίζει: «Δημιουργήσαμε 5 πράσινες γωνίες ανακύκλωσης στο Δήμο Αιγιαλείας σε ιδιωτικούς χώρους που παραχωρήθηκαν από τους εθελοντές μας, με ιδία κεφάλαια της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Π.Α.Ρ.Ε.Α. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε πολλές τέτοιες γωνίες σε όλο το Δήμο μας σε συνεργασία με πολίτες που θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια μας και ευελπιστούμε στην στήριξη της Δημοτικής Αρχής. Όραμα μας κάθε γειτονιά να έχει την δική της πράσινη γωνία αλλά και τον δικό της εθελοντή.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Σακελλαρίου αναφέρθηκε στο «κεντρικό πράσινο σημείο» σε χώρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Π.Α.Ρ.Ε.Α. κοντά στο Αίγιο, στην περιοχή Ρυάκια της Ελίκης, που ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά του στο συγκεκριμένο σημείο. Αυτός ο χώρος αποτέλεσε το σημείο συλλογής και διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών ένας χώρος που είστε όλοι προσκεκλημένοι να θαυμάσετε τόσο για την καθαριότητα του .αλλά για το μεράκι και το σεβασμό που δείχνει η ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΡΕΑ στο περιβάλλον, όπως τόνισε.
Για το τηλεφωνικό κέντρο στα κεντρικά γραφεία στην Επισκόπου Τιμοθέου 21 στο Αίγιο ακριβώς απέναντι από τα ΚΕΠ όπου μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν και να ενημερωθούν σε θέματα ανακύκλωσης και όχι μόνο μίλησε η κα Αγγελική Καμήτσου.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος (και εθελόντρια της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΡΕΑ) Δέσποινα Τριανταφυλλοπούλου.
[the_ad id=”46274″]
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. ΠΑΡΕΑ κ΄.Γιάννης Τρίψας «Η κοινωνική οικονομία (social economics) είναι η αλληλέγγυα οικονομία, και αποτελεί ξεχωριστό τομέα από αυτόν της ανταγωνιστικής οικονομίας. Θα μπορούσαμε να την ορίσουμε ως το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.
Η κοινωνική οικονομία αφορά πρωτοβουλίες πολιτών που συστήνουν επιχειρήσεις με ιδιωτική -και όχι κρατική- ιδιοκτησία, για την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών. Η πρωτοπορία και η μοναδικότητά της χαρακτηρίζεται από τη σύνδεση του ιδιωτικού τομέα με την κοινωνική ωφέλεια. Παρόλα αυτά, ο σκοπός της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την κρατική οικονομική δραστηριότητα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί περισσότερο ως η οικονομικά και πρακτικά εκφρασμένη κοινωνική αλληλεγγύη, δημοκρατία και υπευθυνότητα της κοινωνίας των πολιτών. Στην Ευρώπη, οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν το 10% όλων των επιχειρήσεων, απασχολώντας περίπου τα 11 εκατομμύρια ανθρώπους, και καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο τομέων δραστηριότητας. Παράλληλα, στην Ελλάδα οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν μόλις το 1,8% της απασχόλησης, ωστόσο γίνονται σε καθημερινή βάση αξιόλογες προσπάθειες για την προώθησή τους, και για τη δημιουργία νέων. Μέχρι το τέλος του 2018 οι ενεργές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ήσαν 1500 περίπου τον αριθμό. Στην Μακεδονία μας οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από ότι στις άλλες περιφέρειες της Ελλάδος».
Σ`ότι αφορά το πώς λειτουργεί στην πράξη μια κοινωνική επιχείρηση ο κ΄.Τρίψας τόνισε: «Η απάντηση βρίσκεται στην ίδια την ερώτηση: όπως κάθε επιχείρηση. Αρχικά, το μόνο που χρειάζεται είναι μια ιδέα. Η ιδέα αυτή, μέσα από μία ειδική ζύμωση, από την κατασκευή στρατηγικής βιωσιμότητας και τη χρήση των διάφορων απαραίτητων συντελεστών παραγωγής, μεταφέρεται στην κοινωνία ως ένα προϊόν ή υπηρεσία. Το προϊόν ή η υπηρεσία, διοχετεύεται στην κοινωνία διαμέσου των αγορών, μέσα στις οποίες προσπαθεί να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του. Η δημοτικότητα και η χρήση του από τους πολίτες, σε πρώτο στάδιο, επιβεβαιώνουν τη χρηστικότητά του και, σε δεύτερο στάδιο, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.
[the_ad id=”46371″]
Υπάρχουν 3 είδη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Κοινωνικής Ένταξης: αφορούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού δηλαδή τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που η ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια ή λόγω παραβατικής συμπεριφοράς.
Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Κοινωνικής Φροντίδας: είναι κοινωνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και αφορούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Κοινωνικής Ωφελείας: οι οποίες αφορούν την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Ωφελείας προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόληση και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Μια τέτοια εταιρεία είναι και η ΚΟΙΝΣΕΠ Π.Α.Ρ.Ε.Α..
**Στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. ΠΑΡΕΑ παρίσταντο εκπρόσωποι πέντε ακόμα Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης που μεταξύ τους συνεργάζονται στο «κομμάτι» των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, του Περιβάλλοντος, της Ανακύκλωσης και της Φροντίδας και πιο συγκεκριμένα: η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ευτοπία» που εδρεύει στην Ανατολική Αιγιαλεία, η νεοσύστατη ΚΟΙΝΣΕΠ EPIC DERM που εδρεύει στο Αίγιο, η ΚΟΙΝΣΕΠ FITATHLON που εδρεύει στην περιοχή του Δήμου Πατρέων, η ΚΟΙΝΣΕΠ LINECARE ή (Γραμμή Φροντίδας) που δραστηριοποιείται στα Δυτικά Προάστια Αττικής και πιο συγκεκριμένα στο Περιστέρι. Η ΚΟΙΝΣΕΠ LIOFYLLO και τέλος η ΜΚΟ Mellifera με έδρα το Χαλάνδρι στο Δήμο Αττικής και με υποκατάστημα στο Δήμο Αιγιαλείας
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Αιγιαλείας παρόντος του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου που δεσμεύτηκε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του για την χρηματοδότηση προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία η πρωτοπόρα εφαρμογή για την Ανακύκλωση. Ανάμεσα στο εκλεκτό ακροατήριο ο επικεφαλής της β ελάσσονος μειοψηφίας και υποψήφιος δήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος.
[the_ad id=”46704″]