25.8 C
Aigio
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ πολιτισμική κληρονομιά της Αχαΐας αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και πρέπει να αναδειχθεί

Η πολιτισμική κληρονομιά της Αχαΐας αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και πρέπει να αναδειχθεί

Την ανάγκη να προβληθεί εθνικά και διεθνώς το αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας και όλα τα αρχαιολογικά μνημεία της Αχαΐας τόνισε ο Βουλευτής και πρώην υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Μπεκίρης σε επαφές που είχε με ανθρώπους του πολιτισμού από το Νομό μας.

Ο κ. Μπεκίρης επεσήμανε ότι η κεντρική πολιτική της Ν.Δ. για τον πολιτισμό είναι η πολιτιστική δημιουργία να γίνει κτήμα όλων των πολιτών και ο πολιτισμός να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής παιδείας. Πρόθεση της Ν.Δ. είναι να εφαρμόσει έξυπνες πολιτικές και να καταργήσει οργανισμούς «σφραγίδες», εξοικονομώντας σημαντικά κονδύλια για την παραγωγή πολιτισμού.

Στις στοχευμένες πολιτικές της Ν.Δ. προβλέπεται να μετατραπούν διοικητικά μείζονος σημασίας μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε οργανισμούς αυτοδιοικούμενους με δικό τους προϋπολογισμό, να αξιοποιηθεί η ψηφιακή τεχνολογία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (εικονική πραγματικότητα, κλπ), να ενοποιηθούν μουσεία και συλλογές με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας κ.ά.

Επίσης, ο κ. Μπεκίρης εξέφρασε τη βούληση της Ν.Δ. να κάνει αυστηρότερο το πλαίσιο διενέργειας συστηματικών ανασκαφών (υποχρέωση ύπαρξης χρηματοδότησης εκ μέρους του ανασκαφέα για τη συντήρηση, αναστύλωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων), να επανεξετάσει το ισχύον καθεστώς αρχαιολογικών ζωνών ώστε να αποδεσμεύονται τελικά εκτάσεις που παραμένουν αρχαιολογικά ανεξερεύνητες πέραν της πενταετίας και να προωθήσει τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ασφάλεια και τον ευπρεπισμό των αρχαιολογικών χώρων (αποψίλωση, προσβασιμότητα, συντήρηση υλικού κλπ).

Στοχευμένες παρεμβάσεις θα γίνουν από τη Ν.Δ. –όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμά της- στους τομείς: Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά, Λαϊκό Πολιτισμό και Λαογραφία, Θέατρο, Χορό, Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και Λογοτεχνία, Κινηματογράφο.

«Η Ν.Δ. πιστεύει ότι ο Πολιτισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την χώρα μας» τόνισε ο κ. Μπεκίρης και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι το κόμμα θα ενισχύσει τη διεθνοποίηση του ελληνικού πνεύματος και της τέχνης, επενδύοντας πολλά στη παγκόσμια παρουσία της ιστορικής αλλά και της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Δείτε Ακόμα...

Most Popular