Στην Βουλή, με νόμο και όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πρέπει να έρθει, το σχέδιο για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για την Κύρωση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ ζητά να αποσαφηνιστούν:
• ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους στο νέο τραπεζικό τομέα, πώς δηλαδή θα εκφραστεί ο δημόσιος έλεγχος;
• ποιο θα είναι το στρατηγικό – αναπτυξιακό πλάνο;
• πως θα διοχετευθούν τα χρήματα στην αγορά και πώς με την ανακεφαλαιοποίηση θα υπάρχει ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία.
• τα στοιχεία για την βιωσιμότητα των Τραπεζών, τα στοιχεία που έκρινε η Τράπεζα της Ελλάδας ως μη βιώσιμες, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,
• Ποιες θα είναι οι μελλοντικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τους ομολογιούχους , αλλά και για τους μετόχους της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η Δημοκρατική Αριστερά αναγνωρίζει ότι το Σ/Ν είναι μία προσωρινή ρύθμιση, για τις εγγυήσεις που έλαβαν οι Τράπεζες και σίγουρα δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Είναι μια ανάσα, όπως ήταν και το κούρεμα των ομολόγων. Η ουσία δεν είναι σε αυτό το νομοσχέδιο αλλά στους όρους με τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Για τη Δημοκρατική Αριστερά αυτό είναι το σημαντικότερο και γι’ αυτό επιμένει στην ψήφισή του με Νόμο και όχι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και αυτό είναι κάτι που αποτελεί και βασική προϋπόθεση για να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.